Het Midden Oosten méér dan NU (141)

Bijna had John Bolton, Trumps top security advisor, gelijk gekregen. De airforce was al opgestegen en, zoals de president het zelf had gezegd, “cocked and loaded” (er helemaal klaar voor) om Iran een flink pak slaag te geven als straf voor het neerhalen van een peperdure US militaire`drone.

Maar tien minuten later blies Trump het af omdat hij niet overtuigd was dat dit de schuld was van de hoogste Iraanse autoriteiten.

Zelfs Fox News was verbaasd. Immers: dit was toch geen nieuws van het laatste moment en reeds uitvoerig besproken en waar bleef Pompeo?

Hioe dan ook, het veroorzaakte weer chaos: een verloochening van zijn anti Iran retoriek, een klap in ’t gezicht van Bolton, een einde aan de illusies van Netanyahu . . .?

Zijn wispelturigheid kennende weten wij dat het kan verkeren. Maar voor de korte termijn is het een radikale kentering in de perspectieven van het Midden Oosten, die Netanyahu noodlottig kan worden, Iran alleen maar overtuigender maakt, zoals in haar pertinente ontkenning van de pleisterbommen (blog 140) en de GCC (Saudi Arbië en de Emiraten) beangstigt.