Het Oosten méér dan NU (153)

Verontschuldiging voor het lange uitblijven van een nieuwe blog in deze serie. De oorzaak is gebrek aan tijd en aan inzicht op de ontwikkelingen.

Om het nu weer ter hand te nemen biedt zicht een goede gelegenheid aan in het ontstane spanningsveld tussen Israël en de Gulf Coöperation Counsel,

In Iasraël is de poging van Netanyahu  voor alles aan de macht te blijven griezelig acuut. Een uiting daarvan is zijn aandringen op een confrontatie met Iran, door de Soleimani actie van Trump hogelijk te prijzen.

Voor Saudi Arabië en de Emiraten daarentegen brengt de oorlogsdreiging alleen onheil en angst.   De laatste  Aramco noteringen zijn alweer een stuk onder het gemanipuleerde niveau van de eerste beursgang een maand geleden en in de Emiraten liggen de toeristen van Dubai en Abu Dabi onder schot van het half omsingelende Iran.

 Waar gelukkig ook aan Trump’s kant de actieve vechtlust ontbreekt mogen we aannemen dat de huidige escalatie zal afnemen.

Dan komt Netanyahu in de kou te staan.

Zal Israël  en het Midden Oosten dan met de derde verkiezingsgang in Maart a.s. eindelijk verlost worden van Netanyahu? Laten wij hopen.,  Arnout