Tony Blinken wordt Biden’s minister BZ en dus belangrijk voor het M..O.

Geboren 16 April 1962 uit Joods Amerikaanse ouders nam zijn  moeder hem op 9 jarige leeftijd na haar scheiding mee naar Frankrijk waar zij ging wonen met haar nieuwe echtgenoot advocaat Samuel Pisar, die zowel Auschwitz als Dachau had overleefd en daarna een aanzienlijke carrière opbouwde zowel in Europa als in Amerika..

Blinken studeerde rechten aan Harvard University en Columbia Lawschool en was in Obama’s tijd waarnemend minister B.Z., waar hij dus nauw samenwerkte met Biden.

Hoe hij zal opereren als minister BZ  kan ik niet overzien maar wat betreft het M.O. tekent hij zich af als licht-zionistisch,  b.v. duidelijk anti BDS (de boycot van Israëlische export uit Palestijns bezet gebied) en evenals Biden, coulant t.o.v. Israëls optreden in de bezette gebieden met duidelijke steun voor Israël in de Verenigde Naties.

Als zodanig zou hij dus wel kunnen samenwerken met Netanyahu maar zal als lid van THE BIDEN ADMINISTRATION rekening moeten houden met progressiever leden van dat kabinet, met de tijdgeest en vooral met de invloed van de hernieuwde Europese vrienden.  Daar ziet de jeugd zionisme steeds meer als een anachronisme en een permanente vrede in het M.O. niet zonder Iran. Dus iets meer Obama en iets minder Biden.

De hoop op versnelling waarmee ik mijn vorige blog eindigde, zie ik nu niet gebeuren. Wel een langduriger uitbouw van de door Trump in gang gezette vrede van Israël met de Arabische wereld en misschien zelfs richting Iran en . . .  Turkije.

Laten we hopen. Arnout